Uloga aromaterapije u trudnoći

Iz mog osobnog iskustva trudnoća je predivno stanje. A struka kaže da u toku trudnoće nastaju značajne funkcionalne i anatomske promjene u čitavom organizmu žene. Sve promjene u vrijeme trudnoće manifestiraju se u bujanju i pojačanoj funkciji većine organa. Tako dolazi do promjena na spolnim organima, krvotoku, dišnim, mokraćnim i probavnim organima, u lučenju hormona, te promjena na kostima, mišićima i koži. I ne smijemo zaboraviti promjene duševnog stanja, jer trudnoća utječe na ženu ne samo kao biološko zbivanje, već i kao skup psihosomatskih proživljavanja (želja,bojazni i osjećaja).

ULOGA AROMATERAPIJE U TRUDNOĆI

Primjena aromaterapije u trudnoći može biti izuzetno korisna, (može ublažiti osjećaj iscrpljenosti, oticanje ruku i nogu, strah od poroda…), ali je potreban oprez u primjeni. To naročito važi za prva tri mjeseca trudnoće jer je tada veća opasnost od pobačaja, a mnoga eterična ulja pospješuju menstruaciju i zato mogu biti opasna.

U prvom tromjesečju mogu se koristiti eterična ulja u aromalampici ili difuzeru. I tada su ulja izbora mandarina, naranča, geranij. Poslije se mogu nanositi na kožu putem masaža. Masaže mogu imati povoljan utjecaj na trudnicu, poboljšati joj raspoloženje i relaksirati je. Pri tom treba paziti da koncentracija eteričnih ulja ne prelazi 2% i da masaže budu blage i nježne. Svakodnevna njega kože je od velikog značaja jer se na taj način hrani koža i prevenira nastanak strija. Lice treba čistiti hidrolatima i mazati kremama koje su napravljene od prirodnih sastojaka, a na tijelo nanositi hladno prešana nerafinirana ulja (bademovo ulje, ulje ploda divlje ruže, maslinovo ulje), ili kremu od shea maslaca sa bademovim uljem.

Neugodno otjecanje ruku i nogu u zadnjem tromjesečju možete spriječiti tako da u 50 mlilitara hladno prešanog ulja dodate 3 kapi eteričnog ulja lavande i 4 kapi eteričnog ulja čempresa i umasirate u kožu ruku i nogu u smjeru srca.Ništa manje važna je i ”njega iznutra”, odnosno pravilna prehrana koja se treba sastojati od puno voća i povrća.

Svim trudnicama bih preporučila njegujte se, opustite se, veselite se malom biću koje Vam dolazi i trudnoća će Vam biti-predivno stanje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.