Što treba znati o eteričnim uljima

Ulje ružmarinaKada  spomenemo izraz aromaterapija,  mnogima je prva asocijacija miris. I da, to je jedna od karakteristika aromaterapije, ali aromaterapija je puno više od samog mirisa. Službena definicija aromaterapije glasi: aromaterapija predstavlja kontrolirano korištenje eteričnih ulja u svrhu poboljšanja i unaprijeđenja fizičkog, emotivnog i mentalnog zdravlja ljudi.

Prve pisane podatke o upotrebi eteričnih ulja nalazimo u Egiptu. Egipćani su koristili eterična ulja za balzamiranje, u medicinske svrhe, za njegu tijela i u raznim vjerskim obredima. Naročito su bila  cijenjena ulja cedra, mire i tamjana.Grci su preuzeli znanje o eteričnim uljima od Egipćana, a Rimljani od Grka. Indijska ayurvedska medicina i tretmani poznati su po upotrebi isključivo biljnih preparata u svrhu liječenja, a Arapi su poznati po izradi mirisa i parfema. U Babilonu su se eterična ulja dodavala u građevni materijal prilikom gradnje hramova i na taj način su vršili dezinfekciju prostora hramova. Padom rimskog carstva mnoga znanja o upotrebi eteričnih ulja i biljaka su se izgubila. Početkom križarskih ratova i povratkom vitezova Templara sa arapskog poluotoka u Europu su ponovno počela dolaziti eterična ulja, mirisi i začini. Postali su čak toliko cijenjeni da su služili i kao sredstvo plaćanja. U XV stoljeću, dobu velikih putovanja i otkrića, sve veći broj biljaka i mirisa počeo je dolaziti u Europu i sve više su se koristila u antiseptičke svrhe, jer je primjećeno da osobe koje su u dodiru sa eteričnim uljima rijeđe ili nikako ne oboljevaju od zaraznih bolesti koje su tada harale. Razvojem industrije i kemijskih preparata ulja i bilje gube na značenju, ali na sreću, to se sve više mijenja i ljudi sve više prepoznaju vrijednosti biljaka i bljnih preparata.

Eterična ulja su nemasni prirodni ekstrakti aromatičnih biljaka dobiveni iz  cvijeta, lista, ploda, korijena ili kore biljke destilacijom, ekstrakcijom, tiještenjem. To su lako hlapljive, zapaljive, nemasne tekućine topive u biljnim uljima, mastima, alkoholu i eteru, a netopiva u vodi. Biljke proizvode eterična ulja da bi se zaštitila od nametnika, bolesti, hladnoće, privukla oprašivače i da bi pomogla preživljavanju biljke u teškim uvijetima.

Da, eterična ulja ljepo mirišu, eteričnim uljima doista možete spriječiti, mnoge tegobe i izliječiti, ali treba znati na što obratiti pažnju pri kupovini eteričnih ulja. Natpis koji često vidite na nekoj bočici na kojoj piše 100% čisto eterično ulje uopće ne mora značiti (i najčešće ne znači) da je zaista tako. Da biste bili sigurni da ste kupili zaista kvalitetno eterično ulje važno je znati da na etiketi na bočici mora pisati: latinsko ime roda i vrste biljke ( postoji više vrsta lavandi različitog djelovanja zbog razlika u kemijskom sasatavu eteričnih ulja), dio biljke iz koje je dobiveno eterično ulje (iz različitih dijelova iste biljke mogu se dobiti ulja različitog sastava i djelovanja), glavni kemijski sastav -kemotip eteričnog ulja (ovisno o staništu i mikroklimi mogu imati različiti kemijski sastav i djelovanje), zemlja gdje je biljka rasla, način uzgoja, datum kad je dobiveno i rok trajanja.

Eterična ulja su vrlo osjetljiva i brzo hlape i zato ih treba čuvati u tamnim staklenim bočicama i na hladnijem mjestu, zaštićenom od  svjetla. Bočicu treba otvarati samo kada želite koristiti ulje, jer kisik izaziva oksidaciju pa ulje gubi miris i djelovanje.

Postoje dva načina u pristupu korištenja eteričnih ulja. Jedan je engleski, a drugi francuski. Engleski  pristup preferira korištenje malih doza eteričnih ulja kroz dermalnu primjenu i u aromalampicama, i ne inzistira na kemotipiziranosti ulja. Francuski pristup preferira korištenje većih doza eteričnih ulja, osim kroz dermalne pripravke i vaginalnim, rektalnim i oralnim pripravcima, i inzistira na točnoj kemijskoj i botaničkoj definiranosti eteričnih ulja.  Za takvu primjenu  eteričnih ulja aromateraput treba biti dobro educiran i nije preporučiva  primjena eteričnih ulja na bilo koji od tih načina bez konzultacije sa dobro educiranim aromaterapeutom. Kroz taj pristup aromaterapija stvarno postaje više od mirisa, jer takvom primjenom eteričnih ulja zaista možete riješiti  mnoge tegobe.

2 responses to “Što treba znati o eteričnim uljima

  1. Ariana Zelic

    Puno vam hvala na poslanom clanku, i sto me se sjetite! Lijepi pozdrav, Ariana

  2. Darija Krivak

    Opaaa! estitamo!

    Dana 4. oujka 2013. 18:34 Aromaterapija Viola

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.