Mirisni, zdravi i lijepi: prirodni sapuni

SapuniSapun je dobio ime po pokrajini Sapo na kojoj su prema legendi žrtvovane životinje. Njihove masnoće kiša je ispirala zajedno s pepelom pa su žene perući rublje u blizini otkrile da je rublje puno bolje oprano.

Na području starog Babilona pronađene su glinene posude na kojima je pisalo “masnoće se kuhaju s pepelom” što nam dokazuje da su ljudi izrađivali sapun još 2800 g prije Krista.

Sapun nastaje kemijskom reakcijom između masnoće i lužine i taj proces se  naziva saponifikacija.

Lužina se nekada kuhala iz pepela, a danas koristimo Natrijev hidroksid za izradu čvrstog sapuna. Natrijev hidroksid se otapa u vodi i nastaje natrijeva lužina koja se koristi za daljnu izradu.

Mnogi se boje sami izrađivati sapune zbog natrijeve lužine i opasnosti koje mogu proizići rukovanjem lužinom pri izradi sapuna. I da, natrijeva lužina je opasna. Može izazvati teške opekline, ožiljke, nadražuje pluća. Ali, ako se ispravno i oprezno rukuje sa natrijevom lužinom, onda su zaista male šanse da se dogodi nešto nepredviđeno i opasno.

 U prirodnoj kozmetici pravilo je da se koriste samo hladno prešana ulja kako bi kozmetika bila kvalitetna, a za izradu sapuna vrijedi upravo suprotno. Dakle, za izradu sapuna se ne koriste vrijedna ulja, već rafinirana jer daleko bolje reagiraju sa lužinom.

Svako biljno ulje ima svoj faktor saponifikacije koji određuje karakteristike i kvalitetu sapuna i količinu natrijeve lužine koja je potrebna da bi se odvio taj proces.

Saponifikacija je proces u kojem se spajaju lužina, voda i ulja i nastaje sapun.

 Sapun prirodno ima bijelu do bež boju, pa se vrlo lijepo može obojati prirodnim pigmentima koji služe za izradu kozmetike i tako možete  dobiti prekrasne jednobojne ili šarene sapune. U sapune se dodaju i eterična ulja kako bi  lijepo mirisali.

Odabirom biljnih ulja, boja i mirisa možete napraviti prekrasne sapune koji će zadovoljavati sve kriterije. Lijepo će izgledati, fino mirisati, lijepo se pjeniti, dobro čistiti i iznad svega izvrsno njegovati kožu.

A kad krenete jednom u izradu, onda mašti i zadovoljstvu nema kraja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.