Kako da sami izradite dezinfekcijski gel i koristite eterična ulja u borbi za zdravlje

Svima nam je jako dobro poznata situacija u kojoj se trenutno nalazimo zbog prisustva Corona virusa.

Neću vam sada pisati o mjerama dezinfekcije i ostale upute, jer ste svi već jako dobro upoznati sa istima.

Ali, pokušat ću vam približiti eterična ulja koja nam svima mogu pomoći u lakšem prolasku kroz ovu situaciju.

To su ulja koja prvenstveno imaju antivirusna i antibakterijska djelovanja.

U aromaterapji imamo zaista širok spektar takvih ulja, pa ću ih nabrojati:

ravensara (Cinamonum camphora ct cineol), saro (Cinnamosma fragrans), niauli kemotip cineol, kajeput (Melalueca cajaputi), mirta kemotip cineol (Mirtus comunis), čajevac (Melaleuca alternifolia), eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus), eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata), čempres (Cupressus sepervirens), bijeli bor (Pinus silvestris), sibirska jela (Abies sibirica).

Nekim od navedenih eteričnih ulja možete zaštititi svoj dom ili radni prostor ukoliko niste u mogućnosti ostati doma, i tako prevenirati širenje virusnih infekcija.

Jedan od najefikasnijh načina raspršivanja eteričnih ulja u prostor je putem difuzera koji raspršuju eterična ulja u sitne kapljice koje se šire prostorom.

Ako nemate difuzer, ili vaša okolina iz bilo kojeg razloga ne smije ili ne želi takav način korištenja eteričnih ulja, onda možete napraviti takozvanu suhu inhalaciju na način da na papirnatu maramicu ili na dlan kapnete dvije do tri kapi odabranog eteričnog ulja, prinesete ispod nosa i polagano udišete.

Također, možete raditi inhalaciju vodenom parom na način da u pola litre vruće vode ukapate 1-2 kapi eteričnog ulja, udišete jednu minutu, zatim dodate još jednu kap i tako dok ne dođete do 5 kapi.

Još jedna mogućnost je da napravite pripravak za dermalnu primjenu na način da u bočicu od 30ml ukapate 20-30 kapi eteričnih ulja i do vrha nalijete neko lagano i brzoupijajuće biljno ulje (lješnjak, makadamija, koštice marelice…). Ovu mješavinu možete nanositi u tankom sloju na prsa ili gornji dio leđa dva do tri puta dnevno.

Kako je u svakoj situaciji potrebno zadržati optimizam i osnažiti duh, nemojmo zaboraviti na eterična ulja citrusa. Prvenstveno eteričnog ulja mandarine i slatke naranče. Ona pouzdano podižu i poboljšavaju naše raspoloženje, pa će nam sada sigurno dobro doći.

Kao što vidite, izbor eteričnih ulja i načina primjene je zaista puno, pa možete odabrati način koji je vama njaprihvatljiviji.

Obzirom da sam primarno po struci zdravstveni radnik, želim napomenuti da sve što je ovdje napisano služi samo u svrhu pomoći i prevencije i da se nikako ne možemo isključivo na ovaj način zaštititi ili izliječiti.

Kao zdravstveni radnik znam koliko je važna prevencija i pridržavanje datih uputa u bilo kojoj situaciji, pa bih vam prepručila da svakako slijedite upute našeg zdravsvenog sustava.

2 responses to “Kako da sami izradite dezinfekcijski gel i koristite eterična ulja u borbi za zdravlje

  1. milena ivankovic

    Draga Katice Hvala puno za ove korisne informacije! Ostajte nam dobro! Srdačan pozdrav, Milena

    Sent from Yahoo Mail on Android

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.