Kako njegovati grudi tijekom dojenja

Već na samom početku  trudnoće  počinje  priprema organizma trudnice za dojenje. Dolazi do povećanja grudi, širenja mliječnih žlijezda, bradavice postaju tamnije, a areole se šire. Iako su tijekom trudnoće prisutni svi hormoni potrebni za laktaciju, do nje ne dolazi zbog prisutnosti velike količine hormona estrogena i progesterona. Tek nakon poroda snižava se koncentracija tih hormona i dolazi do povećanja razine hormona prolaktina kojeg izlučuje žlijezda hipofiza.

 Dodatni podražaj za stvaranje prolaktina je dojenje. Prvih nekoliko dana nakon poroda mlijeko je gusto i žuto, bogato bjelančevinama. Takvo mlijeko se naziva kolostrum.Tijekom prvog mjeseca nakon poroda kolostrum se polako mijenja i postaje zrelo mlijeko koje ima sve potrebno za prehranu djeteta.

Dojenje ima velike prednosti i za dijete i za majku. Nakon što je dijete bilo u zaštićenoj i toploj maternici, djetetu je dojenje osim hrane važno za dobivanje potrebne topline i osjećaja sigurnosti majčinog tijela, lakšeg privikavanja na vanjski svijet, uspostavljanja komunikacije i povezanosti sa majkom. Ženama dojenje pomaže za brže zaustavljanje krvarenja nakon poroda i povlačenje maternice u prvobitnu veličinu, brže  skidanje kilograma nakupljenih tijekom trudnoće, a neka istraživanja navode da se smanjuje mogućnost obolijevanja od raka dojke. Nažalost, mnoge majke, pogotovo prvorotke se susretnu sa raznim problemima prilikom dojenja od kojih su najčešće ragade (ranice) na bradavicama i nedostatak dovoljne količine mlijeka. Ragade najčešće nastaju zbog nepravilnog položaja djeteta prilikom dojenja. Prilikom dojenja treba paziti da beba ima cijelu bradavicu i dio oko nje u ustima i da se  dijete hrani naizmjenično iz jedne, pa iz druge dojke. Ako ipak nastanu ragade, onda je potrebno mazati bradavice lanolinskom kremom u koju se doda ulje pšeničnih klica, koja će napraviti zaštitni sloj na bradavici i pomoći bržem zarastanju tog osjetljivog područja. .Naravno, prije dojenja je potrebno dojku dobro oprati i osušiti da ne ostanu tragovi kreme na bradavicama.Za poticanje laktacije potrebno je na dojke stavljati tople obloge, a  tu možemo uključiti i aromaterapiju, pa napraviti pripravak od biljnog ulja slatkog badema i eteričnog ulja komorača koje djeluje poticajno na laktaciju. Da bi  dojenje bilo uspješno potrebno je osigurati uvijete u kojima će se i majka i dijete osjećati ugodno. Tako je potrebno da se dojenje odvija u toploj i mirnoj prostoriji  kako bi se majka mogla što potpunije posvetiti bebi. Pošto  trudnice, dojilje i male bebe  aromaterapiju trebaju koristiti sa velikim oprezom, svakako se posavjetujte prije primjene aromaterapije sa educiranim aromaterapeutom.

Kada beba  osjeti vašu toplinu, nježnost i ljubav, dojenje će biti veliko zadovoljstvo Vama i bebi i tada će beba biti nahranjena, zadovoljna i ljepo će napredovati. Svakako preporuka svim majkama- ustrajte na dojenju i ne propustite taj doživljaj.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.