Mažuran, divan začin, ali i borac protiv nervoze

MažuranMažuran se kao ljekovita biljka koristi od davnina. Grci su ga koristili kao začin, kod probavnih tegoba i kao sredstvo protiv trovanja.

Danas se prvenstveno koristi kao začin i dodatak mnogim jelima, a od mažurana se dobiva eterično ulje (Origanum marjorana) koje ima topli, zagrijavajući miris.

Eterično ulje mažurana ima iznimno dobro djelovanje kod tahikardija, povišenog krvnog tlaka, hipertireoze, nervoze i stresa.

Također, koristi se kod bolova u mišićima i zglobovima i kod menstrualnih bolova.

Budući da širi i opušta krvne žile izvrsno djeluje kog migrena i glavobolja.

Odlično djeluje protiv napuhnutosti, bolova u trbuhu, mučnina i povraćanja.

Ima antibakterijsko djelovanje, pa se može koristiti kod trovanja hranom, bakterijskih infekcija debelog crijeva, mokraćnog sustava i svih drugih bakterijskih infekcija.

Učinkovit je i protiv virusa, pa ga možemo koristiti kod prehlada, viroza i gripa, pomaže iskašljavanje nakupljene sluzi u plućima i umiruje kašalj.

Na emotivnoj razini pomaže osobama koje se nalaze u dubokim emocionalnim traumama, daje osjećaj smirenosti i sigurnosti.

Meni je to jedno od dražih eteričnih ulja, ima zaista široki spektar djelovanja, pa bih vam preporučila da ga uvrstite na listu eteričnih ulja koja svakako treba imati, jer sa samo jednom bočicom ovog ulja možete pokriti zaista veliki broj tegoba.

Napomena:

Eterično ulje mažurana se često zbog sličnosti u nazivu zamjenjuje sa eteričnim uljem divljeg origana (Origanum vulgaris) što može biti vrlo opasno pošto je eterično ulje divljeg origana iznimno jako fenolno ulje i može biti jako iritatno i agresivno.

Zato prilikom kupnje obratite pažnju na nazv ulja koje kupujete.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.