Čempres: ublažava PMS, harmonizira cirkulaciju i djeluje smirujuće

cempresČempres (Cupresus sempervirens) je visoko zimzeleno stablo koje može narasti i do 25 metara visine. Ima gustu stožastu krošnju i male okrugle češere. Ovo stablo je izuzetno dugovječno, pa se procijenjuje da su neka stabla stara i oko 2000 godina.

Drvo čempresa koristilo se je za izradu namještaja za hramove i za izradu egipatskih sarkofaga.

Zbog elegancije i dugovječnosti sađen je i još uvijek se sadi i nalazi pokraj mnogih groblja kao simbol vječnosti.

Ljekovita svojstva čempresa poznata su još od doba Asiraca koji su ga koristili kao lijek protiv hemeroida, Kinezi su žvakali češere protiv opadanja zubi, a grčki liječnik Galen ga je koristio protiv unutarnjih krvarenja.

Eterično ulje čempresa dobiva se destilacijom vodenom parom grančica i listova.

Ovo eterično ulje pojačava tonus vena i limfe, pomaže i harmonizira cirkulaciju krvi, pa se koristi kod problema sa proširenim venama, hematoma, popucalih kapilara, hemeroida, upala prostate, tretiranja menstrualnih bolova, reumatskih oboljenja, edema nogu, zastoja limfe, celulita, smanjenje navala vrućine u menopazi, tretiranje simptoma PMS-a.

Osim toga, jako dobro djeluje za umirenje suhog i nadražajnog kašlja.

Eterično ulje čempresa ima osvježavajući i umirujući miris, pa se koristi i u tretiranju napetosti izazvanih stresom. Tako će svega nekoliko kapi stavljenih u difuzer ili lampicu jako lijepo osvježiti prostor i djelovati opuštajuće i umirujuće.

Zbog svog kemijskog sastava eterično ulje čempresa ubraja se među vrlo sigurna ulja za korištenje pa u njegovoj zaista širokoj primjeni možete uživati opušteno i bez straha.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.